Valp- och unghundssatsningen, dag 2

Efter en veckas filosoferande kanske jag är redo att sammafatta vår första helg på High5. 

I söndags tittade vi på stadga, jag har upplevt att omvänt lockande inte riktigt funkar på henne, då hon mest blivit passiv. Vi gjorde några övningar när jag satte henne plats och sedan gick ifrån henne ca 10 meter, vände mig om och jappade henne på leksaken. Det fungerade bra, hon tjuvade en gång bara. 
Vi började även träna in ligg, eftersom jag är sist i Sverige med att träna in det på mina hundar... ;) Med mycket fart och energi från min sida fattade hon galoppen direkt och det kommer nog inte ta så lång tid att få in det. 

Andra passet kollade vi på ingångar vid sidan och jag var osäker på om en så "stor" hund som Storma kunde få till en snygg snurr, men det trodde Heléne inte skulle bli några problem. Jag funderar ändå på att lära in "gå runt" också. Måste jobba sjukt mycket på mig själv i all denna träning, jag är helt ovan och får inte till det bra alla gånger.
Fotgåendet har vi fortfarande inte kommit på någon klockren lösning på, men jag funderar och provar här hemma så gott jag kan. En tanke jag har är att lära in blick på mig i sitt vid sidan och sedan försöka ta med det i ett fotgående, stegvis. 

Den här helgen har varit så SJUKT inspirerande!!! Det är nästan svårt att veta var man ska börja. Vi var på väldigt olika ställen med våra hundar, ändå fick jag ut något av varje pass jag tittade på. Jag försöker tolka mina anteckningar, men det blev många korta inpass och ritningar och pilar hit och dit, tips och trix som inte är mer än någon lösryckt mening. Jag känner mig väldigt ödmjuk inför mina kurskamraters kunskaper och ser fram emot att lära mig massor. 

En tanke jag verkligen ska ta med mig och jobba på som vi pratade om, är: "Var inte kvar i den hund du hade, utan jobba med den du har här och nu." Jag tänker att det gäller såväl att inte jämföra med tidigare individer man haft och även att ens egen hund inte är den samma som vid förra träningspasset – särskilt inte i den här åldern. 

Nästa gång vi ses är i juni och jag ska sätta upp generella och detaljerade mål tills dess. Jag kommer att försöka åka och träna för Heléne var 14:e dag under våren och då köra med Leeloo, Buffy och Storma varje gång. Jag tänker att de alla behöver ish samma saker, eftersom vi inte jobbat så mycket med lydnaden, men då kan jag ta olika saker med varje hund och själv få med mig alla bitar utan att köra slut på någon av dem. Dessutom har de självklart sina styrkor och svagheter.

Leeloo: fokus på att hon behöver få in en skönare känsla i träningen, hon är väldigt spänd och sitter nästan och darrar vad jag än ber henne göra. Hon har svårt för "stå" och apporteringen.
Buffy: behöver jobba mycket på stadga och att bli kvar i arbete även när belöningen försvinner eller minskar. Behöver också jobba med apporteringen.
Storma: behöver bara bygga grunderna och fortsätta med samma glädje som hon har i dag.
För alla tre gäller att jag ska hitta bra, individuella uppvärmningar och där var Sabina i vår grupp verkligen en inspiration!!! Ska sätta mig och klura på ett liknande upplägg. Jag ska även välja en position som vi ska hålla precis innan vi ska in på planen, en tävlingsmässig belöning och ett avslut för alla tre hundarna. Älskar detta nörderi! 
Mål för mig själv är att börja planera, sammanfatta och utvärdera mina träningspass, samt att lägga upp mätbara mål för alla tre hundarna. Jag vill också bli mer flexibel i mitt sätt att träna och belöna, inte köra på i samma gamla traktorspår som jag gjort sedan jag körde med Yoggi och Harry för tio år sedan... Och ett stort mål är att utmana hjärnspöket som talar om att jag och mina hundar inte räcker till när det gäller lydnaden.

Jag har idag suttit och bläddrat och inspirerats av Ceclie Köste och Morten Egtvedts bok "Lydnadsträning i teori och praktik" som har mycket matnyttigt trots att den har rätt många år på nacken.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln