Valp- och unghundssatsningen, dag 1

Sitter i soffan hemma efter första dagen på valp- och unghundssatsningen hos Heléne Lindström på High5 Hundkurser i Ullekalv, där jag och Storma ska träna lydnad ihop med sex andra ekipage under tre helger det här året.

Jag ska börja med att ge Storma en GULDSTJÄRNA för hur hon skött sig under dagen! Hon jobbade på bra i en helt ny miljö och hon var med mig hela tiden, checkade inte ut under våra pass utan var kvar i bubblan med mig, trots att de andra fanns i närheten.

Idag pratade vi om våra mål med hundarna och det är ju väldigt läskigt att sätta ord på. Man ska vara ärlig, realistisk och det är både svårt och kan kännas lite kaxigt. Men mitt mål med Storma är att starta SM i någon av bruksgrenarna och om vi inte kommer dit, så vill jag i alla fall se hur långt vi kan komma. Jag tror dock inte att det är omöjligt. Storma är en väldigt ambitiös hund som har mycket will-to-please och stor arbetslust, hon är lättmotiverad och hon går igång på alla sorters belöningar. Så om det är något som stoppar oss, så är det jag.

Vi hann med två pass var idag och vårt första pass lade vi på fria följet, mitt stora, stora hjärnspöke. Yoggi och Harry har jag fått till att gå fot, men jag vill inte träna hund på det sätt som jag gjorde på den tiden. Deras fotgående var dessutom väldigt snett, de plogade nästan alltid och gick inte där med glädje. 
Så nu är det dags att bygga från början, något nytt, ett fotgående som bygger på glädje och lust. Jag har jobbat extremt lite med det med Storma och då i form av någonslags food drive. Grejen är att hon nästan äter upp mig och om jag har höjt handen, så har hon hoppat väldigt mycket. 
Vi lyckades inte knäcka nöten helt idag, utan kommer att titta på det imorgon igen. Om det är något jag önskar att det fanns något piller eller en quick fix för så är det fotgåendet. Det är verkligen mitt Mount Everest.

Det andra passet lade vi på att jobba med att Storma ska gå ifrån mig. Det är ett helt nytt "problem" för mig, då mina tidigare hundar varit mer än tillräckligt bra på den biten. Storma känner sig bekväm ca fem meter ifrån mig, sedan vill hon gärna komma tillbaka. Så idag fick hon träna på det. Jag satte henne plats och och gick ut och lade en godis på en skål, för att sedan skicka henne till den. Inga problem. Jag kunde skicka henne hela hallens längd. Sedan byttes skålen ut mot en snuffelmatta i syfte att hon skulle bli kvar ute längre och det gjorde hon med glans. Mycket godis blir det! I hemläxa fick jag som uppgift att lägga ut 5-6 föremål på 50-60 meters avstånd, skicka Storma att hämta ett och sedan skicka ut henne en gång till för att hon ska lära sig att träningen inte är slut efter en repetition. 

Något som kändes oerhört skönt var att få mina tankar om att döpa beteenden tidigt bekräftade. Jag tycker det känns helt vimsigt att bara göra saker i tysthet för att hunden inte kan det färdiga beteendet, det känns mycket bättre att ganska tidigt börja använda det kommando jag tänkt ha för beteendet. Däremot ska jag jobba ordentligt på min ordlista, för  jag tycker det är viktigt att vara tydlig i mina kommandon och inte nöta ut dem eller använda olika ord för samma sak. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln