Blogg is back och TSM 3 Ullared 22/10

Det är så mycket jag vill minnas för min egen skull och kanske kan det gynna någon annan, så jag tänkte lagom till all Halloween-feeling återuppväcka bloggen. Minst lika läskigt som vissa dekorationer jag har sett. Det kommer att bli vardagsliv (hundrelaterat såklart!), träning, utflykter, tankar och tävlingsrapporter i en salig blandning och när jag hinner och andan faller på. Kanske är det till glädje för någon mer.

Igår var det dags för TSM3 i Ullared, en nätt liten resa på närmare 80 mil. Tanken var från början att åka ner i onsdags för att hinna landa lite, men Miranda är fortfarande inte så glad i att jag åker iväg, så det blev tur och retur igår. Åkte hemifrån 07:30 efter att Storma fått frukost, stannade halvvägs och rastade henne en sväng i de småländska skogarna.

Fordon: 4 fordon, 3,5 minut.

Utomhus: 

Inomhus:

Behållare:

Sommarplaner!

Ja, det har väl inte undgått någon att det är ett annorlunda år i år. I början tyckte jag det var fruktansvärt tråkigt och jobbigt, men det är ju inte så konstruktivt. 
Våra sommarplaner har ändrats och igår föll alla bitar på plats och jag kan äntligen börja se fram emot sommaren igen. Vi får helt enkelt göra det bästa av situationen och dessa planer kan lätt ställas in om rekommendationerna ändras. 

Vi har bestämt oss för att ge oss ut och tälta med hundarna. Inget märkvärdigt med det... Men, vi kommer att ha med oss TRE extra hundar eftersom vi redan är inbokade som hundvakter! Och det, det blir ingen vanlig semester! 

Mål för mig och Storma tills nästa träff för valp- och unghundssatsningen, juni:

Storma:

 • ha kul varje gång vi tränar! Bli trygg och självsäker, vilja vara i bubblan med mig mest av allt.
 • kunna sitt och ligg på kommando från stillastående.
 • kunna genomföra samtliga moment i startklass med vissa hjälper.
 • kedja inkallning och sitt under marsch tävlingsmässigt.


Sarah:

 • ha kul ihop med Storma! Aldrig träna när jag är stressad eller irriterad.
 • planera och utvärdera samtliga pass.
 • besluta mig för en uppvärmning som passar mig och Storma.
 • besluta mig för en “väntposition” utanför planen.
 • träna på nya platser.
 • träna med störning.
 • göra en träningsväska där allt vi behöver är packat (lista för vad detta är redan klart!)
Läs hela inlägget »

Vilken vecka vi har haft! I måndags startade jag upp en vardagslydnad och en specialsök fortsättning, i tisdags hade jag och Eva invigning av nya lokalen, i onsdags startade jag en valpkurs och en specialsök grund och i torsdags startade jag en valp- och unghundskurs. Phu!

Det var ett tag sedan jag hade kurser så här intensivt, men det är såklart jättekul! Jag har lagt ner mycket tid på planering och förarbete och då är det extra kul när man får ett mejl från en av sina valpkursare där de tackar för en jättebra lektion och att de var extra nöjda med just det jag jobbat med innan. Jag har "varnat" alla mina nya elever att de får ta mig för den jag är, mycket av mitt stora intresse för beteendebehov och berikning utifrån vilken hund just DU har kommer på köpet. Själv skulle jag se det som ett stort plus, så jag hoppas att mina elever gör det också! =) Flera av dem har också redan frågat efter nästa kurs och det känns ju som ett bra kvitto på att det jag gör uppskattas. Det är inte alldeles lätt att ta sig in på marknaden när man är "ny", vi är många som bedriver kursverksamhet i området. Extra glad över när man ser samarbeten som fungerar och jag är evigt tacksam över samarbetet med Eva och Dog & People. Jag trivs väldigt bra i vår lilla lokal och hoppas att de som kommer på kurs hos oss också gör det. Allt är inte klart än, men vi jobbar på det bakom kulisserna. =)

I tisdags hade Eva och jag en gemensam invigning/mingelkväll, något jag kom på kunde vara en rolig grej och drog med Eva på. Hon fixade fina priser från Algguttens Hundfoder, Nammi Godis och Åby Handelsträdgård som vi kunde ha i tipspromenaden jag knåpade ihop. Den var tydligen rätt svår, så jag tänkte lägga upp den på vår Facebook-sida,får vi se vad ni andra tycker, facit kommer senare. 
Jag hann även få upp alla saker från Doggie-Zen som Kolmårdstassar är återförsäljare för, och vissa saker såldes redan första kvällen! 
Vi uppskattade att ca 30 personer kom för att önska oss lycka till, ställa frågor och anmäla sig till kurser – jätteroligt! Stort tack till alla er som kom och jag hoppas ni fick svar på era frågor och kände er hjärtligt välkomna till oss framöver. Anders fick jobba både med att hälla upp cider och visa upp priserna och Miranda minglade runt som om hon aldrig gjort annat. =) 

Nu när jag har börjat jobba på "riktigt" (jobbar ju med översättning hela dagarna dessutom), känner jag verkligen behovet av lediga helger och kommer därför inte att boka in jobb på helger annat än i väldigt speciella fall. Återhämtning är lika viktigt för oss som för våra älskade hundar!

Läs hela inlägget »

Efter en veckas filosoferande kanske jag är redo att sammafatta vår första helg på High5. 

I söndags tittade vi på stadga, jag har upplevt att omvänt lockande inte riktigt funkar på henne, då hon mest blivit passiv. Vi gjorde några övningar när jag satte henne plats och sedan gick ifrån henne ca 10 meter, vände mig om och jappade henne på leksaken. Det fungerade bra, hon tjuvade en gång bara. 
Vi började även träna in ligg, eftersom jag är sist i Sverige med att träna in det på mina hundar... ;) Med mycket fart och energi från min sida fattade hon galoppen direkt och det kommer nog inte ta så lång tid att få in det. 

Andra passet kollade vi på ingångar vid sidan och jag var osäker på om en så "stor" hund som Storma kunde få till en snygg snurr, men det trodde Heléne inte skulle bli några problem. Jag funderar ändå på att lära in "gå runt" också. Måste jobba sjukt mycket på mig själv i all denna träning, jag är helt ovan och får inte till det bra alla gånger.
Fotgåendet har vi fortfarande inte kommit på någon klockren lösning på, men jag funderar och provar här hemma så gott jag kan. En tanke jag har är att lära in blick på mig i sitt vid sidan och sedan försöka ta med det i ett fotgående, stegvis. 

Den här helgen har varit så SJUKT inspirerande!!! Det är nästan svårt att veta var man ska börja. Vi var på väldigt olika ställen med våra hundar, ändå fick jag ut något av varje pass jag tittade på. Jag försöker tolka mina anteckningar, men det blev många korta inpass och ritningar och pilar hit och dit, tips och trix som inte är mer än någon lösryckt mening. Jag känner mig väldigt ödmjuk inför mina kurskamraters kunskaper och ser fram emot att lära mig massor. 

En tanke jag verkligen ska ta med mig och jobba på som vi pratade om, är: "Var inte kvar i den hund du hade, utan jobba med den du har här och nu." Jag tänker att det gäller såväl att inte jämföra med tidigare individer man haft och även att ens egen hund inte är den samma som vid förra träningspasset – särskilt inte i den här åldern. 

Nästa gång vi ses är i juni och jag ska sätta upp generella och detaljerade mål tills dess. Jag kommer att försöka åka och träna för Heléne var 14:e dag under våren och då köra med Leeloo, Buffy och Storma varje gång. Jag tänker att de alla behöver ish samma saker, eftersom vi inte jobbat så mycket med lydnaden, men då kan jag ta olika saker med varje hund och själv få med mig alla bitar utan att köra slut på någon av dem. Dessutom har de självklart sina styrkor och svagheter.

Leeloo: fokus på att hon behöver få in en skönare känsla i träningen, hon är väldigt spänd och sitter nästan och darrar vad jag än ber henne göra. Hon har svårt för "stå" och apporteringen.
Buffy: behöver jobba mycket på stadga och att bli kvar i arbete även när belöningen försvinner eller minskar. Behöver också jobba med apporteringen.
Storma: behöver bara bygga grunderna och fortsätta med samma glädje som hon har i dag.
För alla tre gäller att jag ska hitta bra, individuella uppvärmningar och där var Sabina i vår grupp verkligen en inspiration!!! Ska sätta mig och klura på ett liknande upplägg. Jag ska även välja en position som vi ska hålla precis innan vi ska in på planen, en tävlingsmässig belöning och ett avslut för alla tre hundarna. Älskar detta nörderi! 
Mål för mig själv är att börja planera, sammanfatta och utvärdera mina träningspass, samt att lägga upp mätbara mål för alla tre hundarna. Jag vill också bli mer flexibel i mitt sätt att träna och belöna, inte köra på i samma gamla traktorspår som jag gjort sedan jag körde med Yoggi och Harry för tio år sedan... Och ett stort mål är att utmana hjärnspöket som talar om att jag och mina hundar inte räcker till när det gäller lydnaden.

Jag har idag suttit och bläddrat och inspirerats av Ceclie Köste och Morten Egtvedts bok "Lydnadsträning i teori och praktik" som har mycket matnyttigt trots att den har rätt många år på nacken.

Läs hela inlägget »

Sitter i soffan hemma efter första dagen på valp- och unghundssatsningen hos Heléne Lindström på High5 Hundkurser i Ullekalv, där jag och Storma ska träna lydnad ihop med sex andra ekipage under tre helger det här året.

Jag ska börja med att ge Storma en GULDSTJÄRNA för hur hon skött sig under dagen! Hon jobbade på bra i en helt ny miljö och hon var med mig hela tiden, checkade inte ut under våra pass utan var kvar i bubblan med mig, trots att de andra fanns i närheten.

Idag pratade vi om våra mål med hundarna och det är ju väldigt läskigt att sätta ord på. Man ska vara ärlig, realistisk och det är både svårt och kan kännas lite kaxigt. Men mitt mål med Storma är att starta SM i någon av bruksgrenarna och om vi inte kommer dit, så vill jag i alla fall se hur långt vi kan komma. Jag tror dock inte att det är omöjligt. Storma är en väldigt ambitiös hund som har mycket will-to-please och stor arbetslust, hon är lättmotiverad och hon går igång på alla sorters belöningar. Så om det är något som stoppar oss, så är det jag.

Vi hann med två pass var idag och vårt första pass lade vi på fria följet, mitt stora, stora hjärnspöke. Yoggi och Harry har jag fått till att gå fot, men jag vill inte träna hund på det sätt som jag gjorde på den tiden. Deras fotgående var dessutom väldigt snett, de plogade nästan alltid och gick inte där med glädje. 
Så nu är det dags att bygga från början, något nytt, ett fotgående som bygger på glädje och lust. Jag har jobbat extremt lite med det med Storma och då i form av någonslags food drive. Grejen är att hon nästan äter upp mig och om jag har höjt handen, så har hon hoppat väldigt mycket. 
Vi lyckades inte knäcka nöten helt idag, utan kommer att titta på det imorgon igen. Om det är något jag önskar att det fanns något piller eller en quick fix för så är det fotgåendet. Det är verkligen mitt Mount Everest.

Det andra passet lade vi på att jobba med att Storma ska gå ifrån mig. Det är ett helt nytt "problem" för mig, då mina tidigare hundar varit mer än tillräckligt bra på den biten. Storma känner sig bekväm ca fem meter ifrån mig, sedan vill hon gärna komma tillbaka. Så idag fick hon träna på det. Jag satte henne plats och och gick ut och lade en godis på en skål, för att sedan skicka henne till den. Inga problem. Jag kunde skicka henne hela hallens längd. Sedan byttes skålen ut mot en snuffelmatta i syfte att hon skulle bli kvar ute längre och det gjorde hon med glans. Mycket godis blir det! I hemläxa fick jag som uppgift att lägga ut 5-6 föremål på 50-60 meters avstånd, skicka Storma att hämta ett och sedan skicka ut henne en gång till för att hon ska lära sig att träningen inte är slut efter en repetition. 

Något som kändes oerhört skönt var att få mina tankar om att döpa beteenden tidigt bekräftade. Jag tycker det känns helt vimsigt att bara göra saker i tysthet för att hunden inte kan det färdiga beteendet, det känns mycket bättre att ganska tidigt börja använda det kommando jag tänkt ha för beteendet. Däremot ska jag jobba ordentligt på min ordlista, för  jag tycker det är viktigt att vara tydlig i mina kommandon och inte nöta ut dem eller använda olika ord för samma sak. 

Läs hela inlägget »

Jösses, här var det fullt med spindelväv och damm! *host, host*

Jag kommer sporadiskt att uppdatera bloggen från och med nu, dels som träningsdagbok för mig själv, dels om vår vardag med träningar och utbildningar och dels med sådant som jag brinner för att prata om, exempelvis hundens beteende, berikning, kuriosa och annat som dyker upp i skallen. 

Just nu jobbar jag och Storma med steg 13 i specialsökskursen vi går hos SWDI och nu har vi lagt till externbelöning. Det är något jag har varit extremt dålig på att jobba med och därför inte känner mig helt bekväm med. Storma förstod ännu mindre när vi började med det, men hänger sin vana trogen glatt med. Grejen är att jag har drivit upp henne så hårt på Kong att det nu är det enda hon vill belönas med! Och Tobias rådde mig att inte belöna med Kong på marken, så jag har fått använda andra leksaker och de är Storma inte så intresserad av. Nya planen är att belöna med någon boll och hoppas att hon köper det. 

I februari ska Storma och jag (även de andra hundarna) påbörja ett nytt projekt och åka och träna klickerträning för fantastiska Elin Dahlin på Tassa Rätt i Örebro. Jag och Elin var kurskamrater på utbildningen till specialsöksinstruktör på Lerkulans Hundcenter och jag är väldigt imponerad av hennes noggrannhet och öga för detaljer. Därför ska det bli väldigt roligt att göra en extra satsning på klickerträningen ihop med henne. Jag tror att klickerträningen kommer att ge mig väldigt mycket och att den även kommer att stärka Stormas självförtroende, då hon är en väldigt försiktig tjej.

I april ska Storma och jag gå en endagskurs i apportering för Elsa Blomster, en dag som anordnas av Miranda på Svartvit Hund i Vingåker. Det är min första kurs i apportering och det ska bli spännande, kul och väldigt nervöst! Apporteringen är i princip en helt ny värld för mig och jag har ingen aning om vad jag ska göra! Storma kommer säkerligen vara en stjärna, hon älskar att apportera saker, precis som sig bör för en labrador.

Närmast i tid ska jag och Storma (haha, stackars Storma) nu till helgen åka på första träffen i valp- och unghundssatsningen hos Heléne Lindström på High 5 Hundkurser i Skänninge. Det här är en kurs som jag sett fram emot så himla mycket! Äntligen ska jag ge mig själv möjligheten att nörda ner mig i lydnadsträning med min lilla Storma som är så mjuk och följsam och har en något förvirrad matte. 

Nästa vecka drar våra kurser igång i den nya lokalen på Hydraulvägen 3 i Jursla industriområde. Jag börjar med två valpkurser, en vardagslydnad, en grundkurs i specialsök och en fortsättningskurs i specialsök. Det ska bli väldigt roligt att få träffa alla som anmält sig och lära känna dem och deras hundar. Samtliga kurser jag håller utformar jag som kurser jag själv skulle velat gå. Jag lägger in mycket av min kunskap om hundens beteenden och behov i kurserna i form av teori och all träning sker på individnivå för att alla ska känna att de får den träning de behöver och som de behöver mest. Jag kommer även att fokusera mycket på att ge hundägarna de verktyg de behöver för att få det bästa hundliv de kan få med sin älskade hund.
Idag ska jag åka och hämta gamla gardiner som ska sys om till skynken som kommer att hänga över kompostgaller i lokalen för att kunna erbjuda alla hundar lite lugn och ro under teoridelarna – det är inte så lätt att koppla bort alla andra när man kommer till en ny miljö. 

Jag hoppas att ni som läst ända hit känner att ni vill komma tillbaka och läsa mer om det som dyker upp här. Kom ihåg att prenumerera uppe till höger för att inte missa något inlägg! 

Läs hela inlägget »

Jag har svårt att komma ihåg att Buffy behöver miljöträning på andra ställen än inne i stan. Hon är ju uppvuxen på landet, men hon tycker ändå att resten av världen är väldigt spännande och ibland lite läskig – och det gäller även skogen. 
Så vi kör korta och roliga pass på alla möjliga platser nu. 

Igår stannade vi i skogen efter att ha lämnat Miranda på förskolan. Först gick jag ett 40 meters spår åt henne med skinkost i slutet, sedan gick vi en tur i skogen i 30 minuter och vi gick inte långt kan jag lova! Hon skulle lukta på ALLT! Eftersom hon oftast går med de andra två, vill jag se att hon vågar ta för sig på egen hand och lät henne därför gå på framåt i sin egen takt och "tryckte" inte fram henne. Sedan hittade vi en härlig plats i skogen där vi åt frukost tillsammans och brottades. Hon är sannerligen en underbart härlig individ! 
Vi avslutade med att gå spåret, men det var alldeles för svåra störningar, och spåret blev därmed för långt och för svårt. Jag får bakläxa på det!

På kvällen tog jag med de vuxna på en 2 timmars promenad runt fiskedammarna, det var helt underbart! Vi körde en hel del balansövningar, men mest var det helt kravlöst. Jag älskar verkligen naturen här uppe i Kolmården, även om jag fortfarande längtar hem till Södermanland och naturen där jag växte upp... =)

Läs hela inlägget »

Idg blev en mer aktiv dag för hundarna, vilket märks eftersom alla tre ligger och snarkar på soffan. 

Leeloo fick börja med att preparatsök i golvbana inomhus. Tyvärr har hon börjat blindmarkera! Trist! Hon gick bara banan igenom och frysmarkerade på alla burkar. Skickade ett meddelande till Eva om det på en gång, och vi skulle ta en paus med golvbana tills nästa träningspass med henne. Så det blir rumssök för hennes del, istället.
Harry fick köra ett inomhussök med två gömmor (eukalyptus) i två angränsande rum. Han har en otrolig sniffningsfrekvens, man hör honom genom hela rummet och han sniffar lika energiskt hela söket igenom. Han är så glad och motiverad, han blir jätteledsen när han är klar och ska lämna över till någon av de andra hundarna! Gullet, man kan inte tro att han snart fyller 11 år.

Buffy fick ett kort spår på kvällen. Eftersom hon har gått på vittring när vi har tränat med mig i spårslutet, så har jag beslutat att avsluta med en belöningsburk istället. Kvällens spår låg ca 30 minuter och hon gick så himla fint! Det var ca 30-40 meter långt och jag hade gått med täta steg. Hon gick mitt i spårkärnan, stannade upp och tittade på mig, då väntade jag bara ut henne och uppmuntrade henne att fortsätta. Hon dök då ned i spåret och tuffade på till slutet! Hon är så himla härlig! Det är svårt att komma ihåg att hon bara är 5,5 månader. 
Jag kommer att träna in söket med henne också, och idag har jag beställt lösa sökrullar! Det är en helt ny värld för mig, och det är ju så roligt.

Leeloo fick hänga med på en kort löprunda på kvällen, tanken är att Harry ska hänga på Anders på hans löprundor. 

Utöver denna träning, så har Buffy och Leeloo ätit frukost på gräsmattan (Harry HATAR att få grässtrån i nosen och vägrar äta ute...) och alla har ätit korv ute. Mysigt!

Läs hela inlägget »

Jag är extremt nyfiken av mig och vill gärna veta helt vardagliga saker om hur folk och deras hundar har det. Därför tänker jag börja med att berätta om vårat liv, vilket passar bra en vecka när jag haft extremt mycket att göra i mitt företag.
Jag har ju dubbla företag, kan man säga: Otter & Ink, som sysslar med översättning, och Kolmårdstassar, där all hundverksamhet ligger. Den här veckan har det varit mycket översättningsjobb att komma ikapp efter påsken, och då blir det tyvärr lite tråkiga dagar för hundarna. Det händer inte ofta, men trist ändå!
Hundarna avslutade Gotlandsresan med fina personspår och nu har jag köpt hem en ny spårlina, samt en spårsele till Buffy. Eftersom hon är så ung, kommer hon att få gå korta och enkla spår för att få in rutinen. Leeloo & Harry kommer vi kunna avancera med ganska regelbundet, eftersom de är spårvana.
Buffy ska snart även få köras in i specialsöket, då hennes framtid är tänkt att vara som narkotikahund ihop med Leeloo. Jag ser verkligen fram emot det! Buffy är så rolig och tacksam att jobba med, så det gäller att ligga lite på bromsen och komma ihåg att hon är ung.
När tiden är kort är det guld med enkel berikning och aktivering och jag älskar att ge hundarna mat ute. Så himla simpelt!
Jag har fått tillbaka resultatet på blicktentan om aggression: 60 rätt av 62 möjliga. Det får jag vara nöjd med! Jag har dessutom träffat min första projekthund den här veckan. Det rör på sig! ☺️

Läs hela inlägget »
Buffy på Kolmårdens station Buffy på Kolmårdens station

Vilken toppendag! Vi skulle träna specialsök för Eva mellan 10-12, så vi passade på att ta ett pass miljöträning med Buffy på vägen dit. Därför stannade vi nere vid järnvägsstationen i Krokek och jag kollade så att inget tåg var på väg in. Sedan gick vi hela perrongen fram och tillbaka (i mitten, så att vi inte kom för nära kanten) och hon var så duktig! Jag belönade för kontakt och när hon blev för ivrig och drog iväg, stannade jag bara helt sonika tills hon vände sig om och tog något steg mot mig. Efter några repetitioner slutade hon att dra. Duktiga tjej! Passade även på att träna "gå runt" när hon hamnade på fel sida av diverse saker. Vi avslutade med att leka på parkeringen. Så himla bra känsla!

Därefter for vi ned till Åby för att träna för Eva och vi började med teori, det är så himla intressant att få ta del av Evas erfarenheter och tankar. Jag är så tacksam över att jag får ha henne som mentor! Idag tränade vi på golvbana och med två träffar per gång. Det var en sådan där ovanlig gång när allt föll på plats, både för mig och för Leeloo. Passet var välkommet, då det har varit många frågetecken på sistone – räcker vi till? Idag fick jag en glimt av den potential som vi faktiskt har som ekipage och där jag kan bidra med erfarenheter från mitt år på Tullverket, och Leeloo står för söket. Mest av allt kände jag mig avslappnad och trygg, som om jag äntligen har landat i min roll, i mina tankar. Nu tänker jag inte längre be om ursäkt för mig och mina hundar, jag är så trött på alla fördomar. Leeloo är helt grym, trots att hon inte är av bruksras, och det kommer att visa sig att hon klarar av arbetet lika bra som mallar, flattar och schäfrar.

Läs hela inlägget »

Idag har vi debuterat som tävlingsarrangörer inom nose work med vår inofficiella TSM NW1, Hemsenosen. Några få, tappra startande kom och gjorde oss sällskap i snön. Väderlek och ett ganska svårt behållarsök gjorde att vi inte fick någon clear round, förrän sista som gick utom tävlan, det var Marina och Ludde.
Tack till er som kom och tävlade med er duktiga hundar!

Jag har lärt mig massor av den här erfarenheten och jag önskar av hela mitt hjärta att vi kan bli mer öppna inför att samordna tävlingar inom sporten. Det krävs väldigt mycket för att det ska bli bra och utövarna förtjänar bra tävlingar och många tävlingar. Jag har stor erfarenhet av att anordna tävlingar inom hästsporten, men det här är något nytt för mig och jag lär mig gärna av mer erfarna, för att våga ta på mig större uppdrag framöver. För nog trivs jag allt som tävlingsledare, det ska jag inte stick under stol med. Det är så himla roligt och givande att få till en riktigt bra tävling för de aktiva. Lokaler där vi får ha med hundar eftersökes också, så klart. Känner ni till något bra ställe i Norrköpingstrakten får ni gärna hojta till. =)

Läs hela inlägget »